zondag 7 maart 2010

Afvallen en het jojo effect, wat er aan doen?

Het jojo-effect is de schik voor iedereen die wil afvallen!

Wat is het jojo effect?

Er zijn veel dieeten die jouw veel laten afvallen in een korte tijd! Je bent dan tevreden met het resultaat, want je bent immers in een korte termijn veel afgevallen!

Als je na het afvallen weer verder gaat met je leven en je de oude eetpatronen weer oppakt, loop je grote kans weer aan te komen. Binnen de kortste keren is de moeite van het afvallen te niet gedaan en ben je weer op je eigen gewicht! Daarna ga je weer afvallen, misschien op dezelfde manier, misschien weer een andere afval methode. Vervolgens ga je weer afvallen, resultaat behaald, einde dieet! Dus afvallen, aankomen, afvallen, aankomen enz. heet het jojo effect!

Wat doet het jojo effect met mijn lichaam?

Het lichaam is een uitzonderlijk complex systeem wat vele overlevingsmechanismen heeft. Als je gaat afvallen en je doet dit te resoluut, gaat je lichaam in de spaar stand! Je lichaam doet zuinig aan met de voedingsstoffen, tijdens het afvallen en de reserves worden aangebroken.
Als je lichaam dan na het afvallen weer voedingsstoffen binnen krijgt, zal je lichaam deze opslaan en de reserves extra aanvullen.

Wat kan ik aan het jojo effect doen?

Hier onder staan een aantal tips om het jojo-effect bij afvallen te voorkomen:
 • Zorg dat je niet te snel veel wilt afvallen, als je gaat afvallen, doe je dat rustig en verantwoord. 
 • Zorg dat je tijdens het afvallen, de benodigde groeten en fruit binnen krijgt, drink genoeg (water) en doe wat aan lichaamsbeweging.
 • Zorg dat je na het afvallen je slechte eetgewoonten veranderd. Dus stoppen met snacks voor je gaat slapen en niet overdreven veel op scheppen!
Bovenstaande geld niet voor alle mensen en alle dieeten, dit zijn slechts een aantal richtlijnen die je kan gebruiken als je wilt afvallen.


2 opmerkingen:

 1. Eenmaal beginnen met afvallen is vooral een kwestie van volhouden. Motivatie kwam bij mij door cadeautjes die ik mezelf deed. Eerst per kilo, dan bij 2 en zo uitbouwen tot het vanzelf gaat. Op die manier 31 kilo afgevallen in 1,5 jaar tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu heb ik gelezen dat het erg belangrijk is om genoeg creatine in je lichaam te hebben tijdens sporten.
  Hoeveel heb je nodig per dag?

  BeantwoordenVerwijderen